Piemonte(foten av fjellet) er en egen region eller fylke i nordvestlige Italia. Det omfatter provinsene Alessandria, Cuneo, Novara, Asti, Verbania, Biella , Vercelli og Torino, og ligger på samme breddegrad som Bordaux.
Navnet kommer fra "piede" og "monte" som betyr henholdsvis fot og fjell.
I nord har en Alpene med flere forskjellige vintersportsteder som Sestriere. Piemonte har 4 291 441 innbyggere. Piemonteserne er energiske og arbeidsomme mennesker. I Piemonte snakkes det både dialekten piemontese og standard italiensk.

Regionen er kledd med daler, høye fjell, innsjøer og elver. Det er en rik region der industrien bl.a. bil- , elektronikk og kunstsilke i stor grad er konsentrert til den tidligere italienske hovedstaden Torino.

Elven Po, Italias lengste elv, går østover via Torino og deler regionen i to.
Sideeleven Tanaro er imidlertidig viktigere fordi den svinger seg gjennom alle regionens viktigste vindistrikter. Den går igjennom Asti og Monferrato.
I øst ligger den store Po sletten. I Monferrato ligger det mange maleriske landsbyer på toppen av høydedragene. Mellom disse kan du se utover fantastiske vinområder. Terrenget er meget kupert med et kalk og leireholdig jordsmonn.
Det er svært vakkert her, med et grønt bølget landskap med åser og små daler. I lavlandet dyrkes det frukt, mais, grønnsaker, korn, og ikke minst vindruer.
Husdyrhold forekommer primært i fjellene. Vin har ikke hatt en avgjørende betydning for Piemontes økonomiske utvikling, men den er viktig for piemontesernes selvoppfatning og deres ansikt utad.

Klimaet er kontinentalt og temperert. Piemonte har store høydemessige variasjoner og har dermed også store klimatiske forskjeller. Høsten kan være kjølig og lang. Det regner ikke så ofte her men det forekommer ofte tåke på morgenen i de trange små dalene.